Diadema wint RAAK-award met onderzoek naar koraalherstel

Diadema wint RAAK-award met onderzoek naar koraalherstel

Het project Diadema van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) heeft tijdens het SIA-congres in Nieuwegein de prestigieuze RAAK-award 2023 gewonnen voor het beste praktijkgericht onderzoek. Het project richt zich op het herstellen van de zee-egelpopulaties bij de Caribisch-Nederlandse eilanden St. Eustatius en Saba. Zee-egels zijn essentieel voor het behoud van de koraalriffen. De jury, onder leiding van Maaike van de Kamp - Romijn, roemde de onderzoekers om de goede integratie van de opgedane kennis uit het onderzoek in het onderwijs, het lokale en duurzame netwerk dat het onderzoeksteam op Saba heeft opgebouwd en de ambitieuze inzet van de onderzoekers om het project uit te bouwen voor impact op grote schaal.

Diadema wint RAAK-award met onderzoek naar koraalherstel

De koraalriffen van St. Eustatius en Saba zijn cruciaal voor de natuur en de economie. Maar door een zee-egelsterfte in 1983 zijn de riffen verwoest. Zonder zee-egels overwoekeren algen het rif en verdwijnt het koraal. HVHL helpt de lokale natuurbeheerorganisaties om de zee-egels terug te brengen. In het project Diadema hebben onderzoeker Alwin Hylkema en zijn team een kweekmethode ontwikkeld om jonge zee-egels te produceren. Daarnaast kunnen ze de vestiging en overleving van jonge zee-egels bevorderen door een voedingsbodem toe te voegen aan het water. Via een toename van de zee-egel populatie helpen ze de algen te verminderen en de staat van het koraal en het leefgebied te verbeteren.

Diadema: een voorbeeld van maatschappelijk relevant onderzoek

Het project Diadema is een mooi voorbeeld van hoe praktijkgericht onderzoek kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. “De twee nominaties waren al een prachtige erkenning van ons onderzoek, ik was daar al zo trots op”, vertelt Jan van Iersel, collegevoorzitter van HVHL. “Dat het project ‘Diadema’ de eerste prijs wint, is echt fantastisch nieuws. Ik ben erg blij dat de jury de impact van het project ziet en benadrukt hoeveel mensen erbij betrokken zijn. Dat is wat toegepast onderzoek voor elkaar wil krijgen:  verandering, oplossingen, impact. Zo mooi dat daar waardering voor is.” Het project is een samenwerking tussen HVHL, St. Eustatius National Parks Foundation, Saba Conservation Foundation, Wageningen Marine Research, Wageningen University en Wortel Product Design. Het project wordt gefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Over de RAAK-award

De RAAK-award is een jaarlijkse prijs voor het beste praktijkgericht onderzoek, die wordt uitgereikt door Regieorgaan SIA. Dit jaar waren er zes projecten genomineerd, waarvan twee van HVHL. Het andere HVHL-project, Klimaatadaptieve Bedrijventerreinen, richt zich op het vergroenen van bedrijventerreinen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. De winnaar van de RAAK-award ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro, dat besteed kan worden aan de verdere ontwikkeling of verspreiding van het onderzoek.