Bij de Boominspectie Plus wordt een deel van de boomgegevens geautomatiseerd opgenomen door een wagen uitgerust met Lidartechnologie. Het algoritme kan exact een aantal gegevens van de boom berekenen: locatie, boomhoogte, stamdiameter, hoogte van de onderste tak, kroondiameter en kroonvolume. Dit levert sneller betere en betrouwbaarder gegevens op dan een menselijke inspecteur kan doen. Maar een algoritme kan niet alles berekenen. Als het om echte boomtechnische kennis gaat, nodig voor het beoordelen van de onderhoudsstaat en veiligheidsstatus van bomen, wordt een boominspecteur van vlees en bloed ingezet. Die kan op deze manier veel sneller werken én focussen op waar hij of zij goed in is.
Boominspectie Plus
Boominspectie Plus levert zuiverdere data op, met minder fouten en een minimale afwijking. In de praktijk scheelt dat veel discussie met aannemers bij het uitvoeren van de onderhoudsmaatregelen, zoals snoeien en rooien van bomen. Zij rekenen volgens de snoei- en rooibestekken af op boomhoogte of stamdiameter en zijn het niet altijd eens met de categorie waarin de bomen zijn ingedeeld. Als de afwijking wordt weggenomen, behoren dit soort discussies tot het verleden.
In de datawereld hoor je vaak het welbekende ezelsbruggetje ABC, data moet actueel, betrouwbaar en compleet zijn. De combinatie van technologie en menselijke expertise zorgt ervoor dat het met alle drie deze componenten wel snor zit.
Voor wie is het interessant?
Boominspectie Plus is met name interessant voor gemeenten en waterschappen, die grote bomenbestanden van duizenden bomen beheren. Het is nauwelijks duurder dan een reguliere BVO, maar sneller en beter. Het is innovatief en relevant voor veel mensen: de boombeheerder, de wethouder en de adviseur, allemaal zijn zij gebaat bij een actueel, betrouwbaar en compleet bomenbestand.