Eerste offshore solar ter wereld wordt aangesloten

CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco, voegen samen met Oceans of Energy offshore solar toe aan het Hollandse Kust Noord offshore wind park.

Oceans of Engergy offshore solar farm system

Oceans of Energy heeft de opdracht gekregen voor het installeren en exploiteren van offshore zonne-energie in het offshore windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco. Dit is het eerste offshore zonnepark ter wereld dat wordt aangesloten, geïnstalleerd en geëxploiteerd binnen een windpark in hoge golven. Het zonnepark op zee wordt in 2025 gerealiseerd, het windpark is eind 2023 operationeel.

Het Hollandse Kust Noord-project

Met offshore zonne-energie binnen de offshore wind is het mogelijk om ook op zonnige maar minder winderige dagen energie op te wekken en zo de benutting van de infrastructuur van het offshore elektriciteitsnet te vergroten. De zonnepanelen komen in de ruimte tussen de offshore windturbines te liggen, een efficiënte manier om de zee-ruimte te delen. Het Hollandse Kust Noord-project van CrossWind is een innovatief offshore windpark dat geavanceerde technologieën en technische oplossingen zal gebruiken om de flexibiliteit van offshore windparken te verbeteren. Het project heeft veel primeurs:

  • Eerste windpark ter wereld met een offshore combinatie van batterijopslag en round-trip groene waterstof geproduceerd uit offshore windenergie op MegaWatt-schaal.

  • Eerste windpark dat zich heeft gecommitteerd om offshore wake control-technologieën te ontwikkelen en te demonstreren, zoals closed-loop actieve wake steering in combinatie met de nieuwe actieve wake mixing om de efficiëntie van windparken te verhogen.

  • Eerste offshore zonne-energiesysteem ter wereld elektrisch aangesloten en geëxploiteerd in een windpark in ruwe zee-condities.

Offshore zonne-energie is een veelbelovend gebied binnen de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

Offshore Solar

Maria Kalogera, Innovations Manager van CrossWind vertelt: ‘We zijn verheugd aan te kondigen dat we een contract hebben getekend met Oceans of Energy voor de ontwikkeling en implementatie van het drijvende zonneproject in CrossWind.’
‘Offshore drijvende zonne-energie is een opwindend gebied van de ontwikkeling van hernieuwbare energie dat op het punt staat een belangrijke rol te spelen in de energietransitie. Dit project markeert een belangrijke mijlpaal voor ons CrossWind Innovations-team, omdat we ons blijven inzetten voor het creëren van betere energieoplossingen voor de toekomst.’

‘We zijn zeer blij dat Crosswind en hun aandeelhouders Shell en Eneco vertrouwen hebben in Oceans of Energy voor het realiseren van dit geweldige eerste Zon en Wind op Zee project’, zegt Allard van Hoeken, oprichter en CEO van Oceans of Energy. “We voegen offshore zonne-energie toe aan offshore wind. De prestaties van ons systeem zal de sleutel zijn voor het succes van het innovatieve deel van het offshore windpark. Dat is een grote verantwoordelijkheid, want Hollandse Kust Noord gaat in de toekomst als voorbeeld fungeren voor gecombineerde offshore wind- en zonneparken.”

Over CrossWind

CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco, bouwt en exploiteert het subsidievrije offshore windpark Hollandse Kust Noord (HKN), 18,5 kilometer uit de kust van Nederland nabij Egmond aan Zee. Als alle 69 turbines geïnstalleerd en in bedrijf gesteld zijn, zal het windpark Hollandse Kust Noord een totaal geïnstalleerd vermogen hebben van 759 MW, goed voor een opwekking van minimaal 3,3 TWh per jaar. Siemens Gamesa Renewable Energy levert de windturbines en Van Oord levert de funderingen en kabels en installeert de windturbines op zee. CrossWind staat in nauw contact met TenneT, de ontwikkelaar van het ‘offshore stopcontact’ dat HKN met het net verbindt, evenals met de betrokken ministeries, kustautoriteiten en andere belanghebbenden.

Over Oceans of Energy

Oceans of Energy is marktleider op het gebied van offshore zonne-energieopwekking, de bijbehorende verankeringstechnologie en ecologisch onderzoek om de impact op het milieu te begrijpen en te verminderen. Oceans of Energy is de baanbrekende pionier die Offshore Solar in hoge golven van een (vermeende) onmogelijkheid naar realiteit heeft gebracht. Dit Nederlandse bedrijf, opgericht in 2016, is inmiddels uitgegroeid tot veertig medewerkers. Het bedrijf heeft tot nu toe € 20 miljoen opgehaald. Projecten worden onder andere ondersteund door RVO, MIT-Zuid-Holland, REACT EU, INTERREG en Horizon-2020 programma's. Hollandse Kust Noord van Crosswind is het eerste commerciële project van Oceans of Energy.