Extra geld nodig voor Noord-Hollandse infraprojecten

Actueel 09-09-2022
Extra geld nodig voor Noord-Hollandse infraprojecten

Energie en bouwmaterialen zijn fors duurder geworden. Voor een aantal lopende infraprojecten is daarom extra geld nodig. Dat staat in het overzicht van alle infraprojecten dat de provincie Noord-Holland elk half jaar actualiseert.
Extra geld nodig voor Noord-Hollandse infraprojecten

In Noord-Holland zijn iedere dag mensen en goederen op weg naar hun bestemming. Om deze bestemmingen schoon en veilig te bereiken, werkt de provincie iedere dag aan onderhoud, vervanging en verbetering van de infrastructuur. In het Integraal Meerjarenprogramma Infrastructuur staan alle infraprojecten die de provincie de komende acht jaar op het programma heeft staan.

De kosten voor beheer, onderhoud, vervanging en verbetering van infrastructuur zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Door Covid-19 en de oorlog in Oekraïne zijn grondstoffen schaars, dus duur, en ook de energieprijzen zijn enorm gestegen. Die prijsstijgingen zijn ook merkbaar in lopende projecten zoals HOV in ’t Gooi (+€ 8,1 miljoen) en de vervanging van de Cruquiusbrug bij Heemstede (+€ 8,3 miljoen).

Het Integraal Meerjarenprogramma Infrastructuur wordt tweemaal per jaar geactualiseerd. Gedeputeerde Staten leggen dan de nieuwe ontwikkelingen voor aan Provinciale Staten. Bij de behandeling van de begroting 2023 beslissen PS over de (extra) kosten voor de projecten uit het iMPI 2023-2030.