Gemaal Van Sasse geopend voor bezoekers

Actueel 20-04-2022
Gemaal Van Sasse geopend voor bezoekers

Waterschap Aa en Maas stelt iedere laatste zondag van de maanden april t/m september gemaal Van Sasse in Grave gratis open voor publiek. Rondleiders vertellen over het werk van het waterschap, leggen uit hoe het gemaal werkt en nemen bezoekers mee terug in de tijd. Het gemaal is geopend tussen 11.00 en 16.00 uur en ligt op een prachtige plek aan de Maas waar je kunt wandelen en fietsen.
Gemaal Van Sasse geopend voor bezoekers

Waar het riviertje De Raam uitmondt in de Maas is gemaal Van Sasse gebouwd en sinds 1929 in gebruik om het waterpeil in de Raam beter te kunnen regelen. Zolang de Maas laag staat, loopt het water van de Raam onder het gebouw door de Maas in. Komt de Maas hoger dan de Raam, dan pompt het gemaal het water in de Maas. Het gemaal is vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant, die vandaag de dag een verrassende rol speelt tijdens de rondleiding.

Bezoekadres: Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1 in Grave

Tijdens de openstelling kunnen bezoekers ook de vistrap naast gemaal Van Sasse bekijken. Deze unieke vistrap laat vissen veilig onder het gemaal door zwemmen, waardoor het gebouw geen barrière vormt en vissen vanaf de Maas naar de Raam toe kunnen. Bij gemaal Van Sasse begint en eindigt bovendien een van de waterweetjeswandelroutes, die je langs mooie plekken in de omgeving leidt. In het gemaal kun je de map met de route krijgen.

Vanaf mei t/m september is ook Museumgemaal Caners in Gewande iedere laatste zondag van de maand geopend.