JustNimbus: meer mogelijk met regenwater

Water/Bodem 11-03-2021
JustNimbus: meer mogelijk met regenwater

JustNimbus wil dat heel Nederland regenwater gaat opvangen voor thuisgebruik. Het Nederlandse bedrijf biedt een duurzame oplossing tegen de groeiende drinkwaterschaarste, met ingenieuze regenwatersystemen waarmee huishoudens tot wel 50 procent op drinkwater kunnen besparen.
JustNimbus: meer mogelijk met regenwater

Het regenwatersysteem van JustNimbus bestaat uit een waterzak die  in de kruipruimte van je huis wordt geplaatst. Via de regenpijp stroomt het regenwater gefilterd naar de waterzak. De zelfregelende pomp zorgt voor distributie van het opgeslagen water, daar waar de bewoners het nodig hebben.

Regenwater opvangen en gebruiken

Het doel van JustNimbus is dan ook ervoor te zorgen dat er geen schoon drinkwater meer wordt gebruikt voor het besproeien van de tuin en het doorspoelen van de w.c. Door zo veel mogelijk regenwater op te vangen en te gebruiken, kunnen we de milieuimpact van ons drinkwaterstelsel drastisch verminderen en per huishouden zo’n 50 procent op drinkwater besparen. Het zachte regenwater is namelijk ideaal voor het besproeien van de tuin, het doorspoelen van de w.c. en het wassen van kleding.

Iwan Fransen van JustNimbus: “Mijn generatie is de eerste die bewust leeft met het klimaatprobleem en de laatste die er echt wat aan kan veranderen. Op mijn eigen manier probeer ik daarom een zinvolle bijdrage te leveren. Een regenwatersysteem is de eenvoudigste en efficiëntste manier is van waterbesparing. Door zoveel mogelijk mensen te bereiken, kunnen we onze waterhuishouding weer terug in balans brengen.”

Zo werkt het regenwatersysteem 

Als er regen op het dak valt, wordt dat via de regenpijp naar het JustNimbus-systeem geleid. Op de pijp wordt eerst een filter geplaatst, die vuil tot wel 280 micron uit het water weghaalt. Zo stroomt er altijd schoon regenwater de waterzak in. De waterzak en alle benodigde techniek om het systeem te laten werken, bevinden zich in de kruipruimte onder het huis. Zodra er een watervraag is vanaf toilet, (buiten)kraan of wasmachine, slaat de hydrofoorpomp aan en wordt het water daarheen gedistribueerd.
De pomp zorg ervoor dat de waterleidingen altijd onder druk staan, net als bij een drinkwaterleidingsysteem. Mocht de watervoorraad in de zak bijna op zijn, dan opent de elektronische regelaar een speciale klep, die ervoor zorgt dat er een minimale benodigde hoeveelheid drinkwater in het systeem kan stromen. Zo blijft het systeem altijd goed werken.

Justdiggit

De ambities van JustNimbus gaan veel verder dan Nederland. Daarom doneert het bedrijf bij aankoop van elk regenwatersysteem 40 euro aan Justdiggit, een organisatie die zich inzet voor klimaatherstel. Door die donatie wordt per installatie nog eens 163.000 liter regenwater per jaar extra opgevangen en worden er 32 bomen teruggeplant.