Keersluis Kornwerderzand voorzien van roldeur

Sluizen 14-03
Keersluis Kornwerderzand voorzien van roldeur

Rijkswaterstaat heeft op 8 maart bij keersluis Kornwerderzand een stalen roldeur van 1 miljoen kg op de railbaan geplaatst. Deze indrukwekkende deur heeft een breedte van 58 m en een hoogte van 14 m.

Keersluis Kornwerderzand voorzien van roldeur

De inhijsoperatie duurde ongeveer vier uur en werd uitgevoerd met behulp van de Matador 3, een drijvende bok van 70 m hoog en 32 m breed. Een deur van dit formaat kan namelijk niet zomaar door een willekeurig drijvende kraan worden ingehesen. De operatie startte in alle vroegte onder prima weersomstandigheden.

Keersluis Kornwerderzand voorzien van roldeur

Keersluis Kornwerderzand

Rijkswaterstaat monteert de roldeur de komende maanden af. Ook vervangen ze de tijdelijke lieren, die nu nodig waren om de deur in haar kast te trekken, door definitieve lieren. Na een uitgebreide testperiode kunnen ze de keersluis Kornwerderzand naar verwachting begin 2024 gebruiken. De keersluis in Den Oever werd eind 2022 al opgeleverd. HSM Steel Structures in Schiedam heeft de stalen roldeur geproduceerd.

Bouw nieuwe keersluizen

De roldeur is onderdeel van de versterking van de hele Afsluitdijk, die Nederland beschermt tegen hoogwater op de Waddenzee. Als onderdeel van deze versterking bouwt bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) twee nieuwe keersluizen in opdracht van Rijkswaterstaat. De keersluis bij Den Oever werd in 2022 opgeleverd.