Monumentale Hemsterhuisbrug is weer terug

Bruggen & viaducten 23-01
Monumentale Hemsterhuisbrug is weer terug

De monumentale Hemsterhuisbrug kwam op 16 januari terug op de Noordwal en Veenkade in Den Haag. Met een grote kraan werd de brug de lucht in gehesen, op zijn plek gezet en gemonteerd. De komende weken wordt de brug aangesloten op de technische installaties in het brugwachtershuisje en getest. Als alle testen succesvol zijn uitgevoerd kan de brug weer open voor fietsers en voetgangers.

Monumentale Hemsterhuisbrug is weer terug

Door de restauratie van de brug en de terugkeer van het brugwachtershuisje is een stukje historische uitstraling teruggekomen in de stad. Tegelijk heeft de gemeente gezorgd dat overtollig regenwater sneller weg kan stromen naar het gemaal. Zodat inwoners ook in de toekomst droge voeten houden.

Originele techniek

Oorspronkelijke onderdelen zijn hergebruikt, hersteld of nagemaakt. Bij het namaken is waar mogelijk de originele techniek gebruikt, bijvoorbeeld het gieten van staal. Ook zijn de natuurstenen zoveel mogelijk hergebruikt. In dit interview blikt directievoerder Richard terug op de renovatie.

De Hemsterhuisbrug en het brugwachtershuisje

De Hemsterhuisbrug is een monumentale gietijzeren brug uit 1885. Vroeger kon de brug worden opengedraaid, maar in de jaren zestig is de brug vastgezet. Bij de renovatie is de brug in oude glorie hersteld en weer draaibaar gemaakt. Ook het brugwachtershuisje dat tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog naast de Hemsterhuisbrug stond, is nagebouwd en weer op zijn oude plek teruggezet. In dit huisje staan de technische installatie en het bedienpaneel van de brug.

De restauratie van de Hemsterhuisbrug is onderdeel van een programma om Haagse kademuren, bruggen, tunnels en viaducten op orde te houden.