Regionale Klimaattop Vallei en Veluwe Klimaatbestendig

Regionale Klimaattop Vallei en Veluwe Klimaatbestendig

Terwijl in Dubai de wereldleiders spreken over klimaatverandering, kwamen ruim 150 mensen samen voor de regionale Klimaattop Vallei en Veluwe Klimaatbestendig in Apeldoorn. Een belangrijk punt van zorg is de grondwatervoorraad onder de Veluwe. Ondanks 100 mm per jaar méér neerslag, daalt de grondwatervoorraad structureel. De première van de animatie 'Het Blauwe Goud van de Veluwe' gaf dat kernachtig aan. Deze voorraad onder de Veluwe bevat zeven keer zoveel zoetwater als dat er in het IJsselmeer past.  Maar ondanks deze voorraad moeten we er toch zuinig mee om gaan.

Regionale Klimaattop Vallei en Veluwe Klimaatbestendig

Symbolisch werden er vuurvaste handschoenen aangereikt aan de bestuurders van de provincie Utrecht (gedeputeerde Has Bakker), provincie Gelderland (gedeputeerde Ans Mol) en Waterschap Vallei en Veluwe (Dijkgraaf Marijn Ornstein) en voorzitter van Vallei en Veluwe Klimaatbestendig (Pouwel Inberg , wethouder gemeente Brummen). Tijdens een panelgesprek werd hen het ‘vuur aan de schenen’ gelegd. Met deze vuurvaste handschoenen kunnen zij deze belangrijke taak, stappen zetten voor een klimaatbestendige Vallei en Veluwe, goed oppakken en de hete kolen uit het vuur halen.

Gouden Druppel uitreiking

Het stroomde ook volop goede initiatieven waarvan er een nog speciaal in het zonnetje is gezet met de uitreiking van de Gouden Druppel, namelijk de Wateraccu Noord-Veluwe. Een eerste verkenning om voor de lange termijn slimmer om te gaan met lange droge en natte periodes en mogelijkheid om het Blauwe Goud te koesteren. Een aanmoedigings-award voor een goed initiatief waarbij provincie, waterschap, Vitens en gemeenten de handen ineenslaan voor een lastig vraagstuk als deze.

Bekijk hier de video.

Over het samenwerkingsverband Klimaatbestendig Vallei en Veluwe

Op 7 december 2017 werd het Regionaal Manifest Ruimtelijke Adaptatie Vallei en Veluwe ondertekend. Hiermee bundelden 28 gemeenten en de provincies Gelderland en Utrecht samen met Waterschap Vallei en Veluwe de krachten. Deze regionale doorvertaling van het landelijke Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie was het startschot voor een klimaat-robuuste regio. De jaren erop zijn telkens meer partijen aangehaakt zoals de GGD, VRU en Vitens.