ROEF transformeert parkeerdek om tot dakpark

De Amsterdamse organisatie ROEF tovert op 10 september het bovenste parkeerdek van Q-Park Westergasfabriek om tot Dagpark: één dak, één dag, één park. Mensen worden uitgenodigd om op een kleedje te komen genieten van dit stadspark op hoogte, of om deel te nemen aan het uitgebreide programma waar toneelvoorstellingen tot workshops onderdeel van zijn. En een select groepje kan zelfs blijven slapen op het dak.

ROEF transformeert parkeerdek om tot dakpark| Land Water

Deze activatie staat in het teken van een groter doel: de organisatie wil het grootste publieke rooftoppark realiseren van Nederland, waar je via luchtbruggen van dak, naar dak, naar dak wandelt. Het Dagpark is hierin de eerste stap. Remco Moen Marcar, mede-oprichter en initiatiefnemer: “Met dit Dagpark laten we zien dat, met een relatief kleine interventie, leven gebracht kan worden naar een (veelal leegstaand) dak. Nu voor 24 uur, in de toekomst willen we dit permanent.”

Dagpark ROEF

Het Dagpark wordt in samenwerking met Q-Park gerealiseerd. Babette Vanom, marketing/communicatie specialist bij Q-Park, was direct enthousiast: "Wij stellen onze ruimte graag beschikbaar voor een initiatief als ROEF. Met zonnepanelen op onze daken, planten aan onze gevels en slimme led-lampen aan de plafonds maken we onze parkeergarages duurzaam. Dit Dagpark is dan een mooie toevoeging!"

De organisatie organiseert voor de eerste keer zelf een Dakpark en is een crowdfunding gestart om de grasmat, die de basis vormt van het Dagpark, te kunnen realiseren. Amsterdammers die tegels uit hun tuin hebben gewipt kunnen dit gras aan het einde van het evenement gratis komen ophalen.

Het Europese daklandschap

Ook op Europees niveau draagt ROEF een steentje bij aan de transformatie van het daklandschap; sinds 2021 maken ze deel uit van ECRN, The European Creative Rooftop Network, dat (deels) ondersteund wordt door het Creative Europe programma van de European Commission. ECRN is een netwerk van negen samenwerkende steden en organisaties die door middel van evenementen en culturele activiteiten dakgebruik willen stimuleren.