Sint Maarten laat zich informeren over Verdygo

Actueel 16-12-2022
Sint Maarten laat zich informeren over Verdygo

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) ontving op 14 december een delegatie uit Sint Maarten onder leiding van de heer Egbert J. Doran, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu & Infrastructuur (VROMI) op de Verdygo-installatie in Weert. De minister liet zich informeren over de mogelijke toepassing van afvalwaterzuivering met Verdygo-technologie in Sint Maarten. 
Sint Maarten laat zich informeren over Verdygo

Verdygo kan toegevoegde waarde bieden in een land als Sint Maarten dat te maken heeft met een sterke bevolkingsgroei of lokale zuiveringsproblemen. Het systeem maakt de verwerking van gezuiverd water mogelijk voor hoogwaardige toepassingen zoals koelwater, irrigatiewater, of zelfs grondstof voor drinkwater. Daarbij is het duurzamer, flexibel door de modulaire samenstelling, kostenefficiënter en heeft het systeem een kortere bouwtijd. 

Werking en mogelijkheden Verdygo

Bestuurder Arnold Jansen en directeur Guus Pelzer presenteerden samen met specialisten de werking en mogelijkheden van de circulaire afvalwaterzuiveringstechnologie. Veel aandacht ging uit naar de Nereda Verdygo Package Plant (NVPP). Deze kleinschalige oplossing voor waterzuivering, ontwikkeld door Royal HaskoningDHV samen met S.B.E. Machine- en Apparatenbouw en WBL, werd dit jaar door Koninklijke NLingenieurs nog bekroond in de ‘Vernufteling verkiezing’. Jansen: “We zijn vereerd met deze interesse in het systeem en kijken uit naar een mogelijk vervolg met inzet van Verdygo op Sint Maarten.”

Rondleiding

Vervolgens is de delegatie rondgeleid en kon zij de opzet en werking van de modulaire Verdygo-technologie van dichtbij bekijken. Minister Doran: “De rondleiding en presentatie door Waterschapsbedrijf Limburg waren een eye-opener als het gaat om de hedendaagse technologische beschikbaarheid van waterzuiveringssystemen. Op Sint Maarten zijn geografische uitdagingen en minder goed bereikbare gebieden een factor van invloed op de keuze en het ontwerp van een waterzuiveringsinstallatie. De door het Waterschapsbedrijf ontworpen techniek wordt als een implementeerbare oplossing gezien voor locaties als Sint Maarten. Namens de overheid van Sint Maarten bedanken wij het team van de heer Guus Pelzer voor hun werk en toewijding aan de verdere ontwikkeling van waterzuiveringsinstallaties. Wij kijken uit naar een prettige samenwerking in de nabije toekomst.”