Van Oord voltooit windpark Hollandse Kust Noord

Van Oord voltooit windpark Hollandse Kust Noord

Van Oord heeft met succes de installatie van het offshore windpark Hollandse Kust Noord voltooid. Dit gloednieuwe offshore windpark, gelegen op 18,5 kilometer uit de westkust van Nederland nabij Egmond aan Zee, wekt nu genoeg duurzame energie op voor meer dan 1 miljoen Nederlandse huishoudens.

Van Oord voltooit windpark Hollandse Kust Noord

CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco, heeft Van Oord in 2020 gecontracteerd. Als 'Balance of Plant'-aannemer omvatten de activiteiten van Van Oord het ontwerp, de engineering, de inkoop en het transport en de installatie van de 70 windturbinefunderingen, inter-array kabels en het transport en de installatie van de windturbines zelf.

Funderingen windpark

Van Oord is in oktober 2022 begonnen met de installatie van de funderingen van het windpark en rondt deze nu binnen het jaar af, waarmee dit een van de snelst geïnstalleerde parken in zijn soort is. Van Oord zette onder andere zijn flexibele valpijpschepen Bravenes en Nordnes, offshore installatie hefeiland MPI Resolution, kabellegschip Nexus en trencher Dig-It in en werkte samen met andere industriepartners DEME, Seajacks en Cadeler.

Belangrijke rol Van Oord

Offshore wind is essentieel voor het realiseren van de energietransitie in Nederland. Van Oord heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en bouw van Nederlandse offshore windparken, zoals Gemini Offshore Wind Park, Windpark Fryslân en offshore windpark Borssele III & IV en site V. Met de oplevering van het offshore windpark Hollandse Kust Noord kan Van Oord weer een project toevoegen aan zijn indrukwekkende staat van dienst in offshore wind.