Wavin lanceert biobased waterleidingen

Actueel 19-12-2022
Wavin lanceert biobased waterleidingen

Orbia’s bouw- en infrastructuurbedrijf Wavin voegt biobased drinkwaterleidingen toe aan zijn productportfolio. Hiermee biedt Wavin waterschappen, waterbedrijven en aannemers in de bouw een duurzaam productassortiment aan voor de volgende generatie. De eerste biobased drinkwaterleiding van Wavin is sinds 12 december beschikbaar in Nederland.
Wavin lanceert biobased waterleidingen

PVC is een belangrijk materiaal voor verschillende infrastructuur- en bouwprojecten. Dit komt door de sterkte, lange levensduur en efficiënte productie ervan. Daarnaast heeft PVC, in vergelijking met andere materialen, een lage CO2-uitstoot en is het recyclebaar. Door in PVC ethyleen te vervangen voor bio-ethyleen heeft het een lagere uitstoot, maar blijft het even sterk. Bio-ethyleen is afkomstig uit biomassa afvalstromen zoals plantaardige olie. Door toepassing van deze bio-circulaire grondstoffen, wordt de CO2-voetafdruk verlaagd met wel 75 procent.

Biobased productportfolio Wavin

Het biobased productportfolio van Wavin is gecertificeerd door KIWA, het Keuringsinstituut voor Waterleiding Artikelen. Met deze certificering wordt de technische kwaliteit van de bio-circulaire PVC gewaarborgd. Daarnaast is het biobased productportfolio van het bedrijf gecertificeerd door de International Sustainability and Carbon Certification (ISCC). Hiermee wordt volledige transparantie geboden over de inkoop en worden eventuele risico’s voor de biodiversiteit, het landgebruik en de voedselketen vermeden. Ronald Bal, global manager Circular Economy bij Wavin: “Met dit nieuwe bio-circulaire productassortiment behouden we onze onze hoge kwaliteitsnormen voor veilige waterdistributie en dragen we bij aan de verduurzaming van de bouwsector.”
“Door het hergebruiken van natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige olie, verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. In het nieuwe bio-circulaire productassortiment zijn materialen met een lage CO2-uitstoot gecombineerd met innovatieve producten die ontworpen zijn voor een lange levensduur en recycling. Het nieuwe bio-circulaire productassortiment draagt daarmee bij aan onze ambitie om de CO2-uitstoot in de bouwsector te verlagen en toonaangevend te zijn in de transitie naar een duurzame en circulaire economie. We streven ernaar om ons biobased productportfolio internationaal verder uit te bereiden.”