Zeekabels voor aansluiting Hollandse Kust liggen in bodem

Zowel de zeekabels van TenneT voor Hollandse Kust (noord), als de kabels voor (west Alpha) zijn door aannemer Jan de Nul Group in de bodem van het strand van Heemskerk en in de zeebodem gelegd. Daarmee zit de klus er voor het intertidal trenching vehicle Moonfish op voor de kust van Noord-Holland. De eerste van de twee kabels voor (west Alpha) wordt voor het eind van het jaar vanuit Zuid-Korea naar Nederland gevaren. Na aankomst wordt direct met het leggen van de kabels gestart.
Zeekabels voor aansluiting Hollandse Kust liggen in bodem| Land Water

Vorige week zijn ook de laatste twee van vier zeekabels (220kV) begraven door aannemer Jan de Nul. Deze kabels zijn bedoeld voor de aansluiting van het windpark Hollandse Kust (west Alpha). Deze kabels liggen nu elk bijna 6 km ‘afgedopt’ in de zeebodem. Zodra de rest van de kabels naar Nederland is gebracht worden de delen met een mofverbinding op zee gekoppeld. Daarna legt Jan de Nul Group de rest van de kabels tot aan het stopcontact op zee. Voor west Alpha komt dat stopcontact op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee te staan. Omdat de kabels niet hemelsbreed kunnen worden gelegd, worden deze kabels in totaal elk 70 kilometer lang.

Transformatorplatform Hollandse Kust

Voor Hollandse Kust (noord) staat het transformatorplatform inmiddels op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. De zeekabels voor ‘noord’ liggen al klaar in de zeebodem. Achter de duinen bij Heemskerk/Wijk aan Zee worden de vier zeekabels gekoppeld aan de kabels die de stroom straks invoeden op het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk.
Eerder deze maand werd de topside (bovenbouw) voor ‘noord’ succesvol op de jacket (onderstel) geplaatst. Naast het stopcontact op zee staat een jackup barge met een loopbrug naar het platform. Op het schip verblijft de komende maanden een team van zo’n 50 monteurs/installateurs. Zij lassen de topside aan de jacket en zorgen voor de uitvoering van de rest van de installatie, testen en inbedrijfname.

Start bouw windpark door Crosswind

Op maandag 17 oktober is de eerste monopile voor het offshore windpark Hollandse Kust Noord geplaatst. Hiermee is de bouw van het windpark van start gegaan. In opdracht van CrossWind (joint-venture van Shell en Eneco) plaatst Van Oord de komende maanden de monopiles voor het windpark. Deze vormen de fundering van de windturbines. Het plaatsen van de monopiles is naar verwachting medio 2023 gereed.
Voor het eind van dit jaar wil TenneT de glasvezelverbinding voor ‘noord’, die samen met de zeekabels is gelegd, en de hoogspanningsverbinding testen. Vervolgens kan deze gebruikt worden voor de besturing van het stopcontact en windpark. In de loop van volgend jaar is het platform (met een vermogen van zo’n 700 megawatt) gereed en maakt TenneT duurzame energie van het windpark beschikbaar voor huishoudens, bedrijven en de industrie.