Onderhoudswerkzaamheden Sluis Sambeek afgerond

Waterbouw
Sluizen 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De onderhoudswerkzaamheden aan Sluis Sambeek zijn onlangs afgerond. Sinds februari 2021 verrichtte Heijmans in opdracht van Rijkswaterstaat onderhoud aan de bijna 100 jaar oude sluis.
Onderhoudswerkzaamheden Sluis Sambeek afgerond

Foto: Heijmans

Tijdens de werkzaamheden zijn de nivelleersystemen – de schuiven in de sluisdeuren – vervangen. De deuren zijn hiervoor uit het water gehesen en op de kant onder handen genomen. Inmiddels zijn alle schuiven vervangen, zijn de deuren terug ingehesen en hebben er tests plaatsgevonden.

Gedurende deze werkzaamheden heeft Combinatie Mourik-Dynniq de hydrauliekslangen vervangen. Door deze werkzaamheden te combineren was er geen extra stremming nodig voor de scheepvaart. De hoogwaterstanden in januari/februari en juli 2021 hebben hinder veroorzaakt voor de werkzaamheden, maar desondanks is het gelukt om sluis Sambeek volgens planning gereed te hebben.

Maasroute

Rond de jaren twintig in de vorige eeuw is een start gemaakt om de Maas te kanaliseren en beter bevaarbaar te maken. Zo werden het Julianakanaal en het Lateraalkanaal Linne-Buggenum aangelegd. In de Maas zelf kwamen zeven stuwen, van zuid naar noord: Borgharen, Linne, Roermond, Belfeld, Sambeek, Grave en Lith. Dit totaal aan vaarwegen, stuwen en sluizen wordt de Maasroute genoemd.

In oktober 2021 werden onderhoudswerkzaamheden aan de Maassluis in Belfeld afgerond en op dit moment (december 2021) vinden er nog de laatste onderhoudswerkzaamheden plaats aan de kanaalsluis van Heel. In 2022 wordt gestart met het repareren van de nivelleersystemen van Sluis Linne. Dankzij deze werkzaamheden neemt de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de totale route voor de scheepvaart toe.