RWE maakt winnaars internationale Innovatiecompetitie bekend

ARC Marine, Verlume en ForWind, Center for Wind Energy Research van de Universiteit van Oldenburg hebben de eerste internationale Innovatiecompetitie van RWE gewonnen.
RWE maakt winnaars internationale Innovatiecompetitie bekend| Land Water
RWE maakt winnaars internationale Innovatiecompetitie bekend| Land Water

De bedrijven namen deel aan de wedstrijd, waarin werd gezocht naar innovatieve oplossingen om de ecologische impact van offshorewindmolenparken te verbeteren en de systeemintegratie van offshorewindenergie in het energienetwerk te optimaliseren. RWE is deze wedstrijd gestart omdat het ervan overtuigd is dat samenwerking met bedrijven, start-ups en individuen over de hele wereld nieuwe, waardevolle inzichten oplevert voor de duurzame en kostenefficiënte uitbreiding van offshorewindenergie.

Winnaars Innovatiecompetitie

De wedstrijd richtte zich op twee belangrijke gebieden: ecologie en systeemintegratie. ARC Marine uit Engeland is de winnaar in de categorie innovatie ecologie en richt zich op natuurinclusieve oplossingen voor offshorewindparken. In de categorie systeemintegratie zijn er twee winnaars: Verlume uit Schotland, een bedrijf dat werkt aan onderzeese batterijsystemen met geïntegreerd intelligent energiebeheer, en ForWind uit Duitsland, dat een unieke methodologie heeft ontwikkeld voor op lidar en waarnemers gebaseerde voorspellingen van de productie van windenergie.

Hollandse Kust West

Voor het selecteren van de winnaars heeft een jury van RWE-deskundigen een grondige technische beoordeling uitgevoerd. Daarbij viel het enorme potentieel van de innovaties op. Tijdens een ceremonie op het hoofdkantoor van RWE in Essen ontvingen de winnaars een speciaal ontworpen prijs, overhandigd door Frank Scholtka, hoofd Electrical, Instrumentation & Control van RWE Renewables, namens het innovatieteam van RWE. Het innovatieteam van RWE en de winnaars zullen samen bekijken welke mogelijkheden er zijn om hun oplossing verder te ontwikkelen met het oog op het vermarkten daarvan. RWE heeft de winnaars al opgenomen in zijn bod voor het Nederlandse offshorewindmolenpark Hollandse Kust West (HKW) site VI en VII en zal het gebruik voor andere commerciële projecten onderzoeken.

Ecologie Innovatie Award

RWE heeft zichzelf de ambitie gesteld om een nettopositieve bijdrage te leveren aan de biodiversiteit voor toekomstige offshorewindparken. De innovatiewedstrijd voor ecologie richtte zich op specifieke innovaties om deze missie te ondersteunen.

ARC Marine ontwikkelt oplossingen om de impact van offshorewindmolenparken op het ecosysteem te verbeteren. De missie van het bedrijf is om de creatie van riffen te versnellen door het natuurinclusief ontwerpen van kabel- en erosiebescherming, zoals met hun oplossing Reef Cubes: ‘s werelds eerste plasticvrije en koolstofarme oplossing voor het herstel van mariene ecosystemen. Reef Cubes produceren ongeveer 90 procent minder CO2 dan hun betonnen tegenhangers en kunnen koolstofneutraal worden gemaakt vanaf het punt van fabricage. Daarnaast ontwikkelt ARC Marine duurzame matten voor kabelbescherming bij kabelkruisingen. Deze matten zijn een op beton lijkende kabelbescherming die de biodiversiteit bevordert door een oppervlaktestructuur met kleine scheuren en gaten, waardoor ze een habitat creëren voor een scala aan zeeleven.

Systeem Integratie Innovatie Award

Verlume en ForWind, Wind Energy Research Center van de Universiteit van Oldenburg winnen Systeem Integratie Innovatie Award voor afstemmen vraag en aanbod
Een groter aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de toekomst en de toenemende geografische clustering van offshorewindparken leiden tot grotere schommelingen in de productie van energie. Daarom richt RWE zich op innovaties die de visie van een perfecte match tussen vraag en aanbod ondersteunen, om de uitdagingen van die volatiele hernieuwbare energieopwekking offshore in de toekomst aan te kunnen.

Twee winnaars

Verlume biedt multifunctionele opslagoplossingen offshore, met een onderzeese lithium-ionbatterij, die een modulair en zeer schaalbaar ontwerp heeft. Dat leidt tot een meer evenwichtige stroomoutput door de piekstroomproductie offshore te verminderen. De batterij kan de beperkingen op het elektriciteitsnet verminderen en ook meerdere offshorediensten leveren, zoals frequentieregelingen, black start-capaciteit voor windturbines en het opladen van hybride of volledig elektrische dienstschepen. Zo wordt het mogelijk de totale CO2-uitstoot van offshorewindmolenparken en de bijbehorende logistiek verder te verkleinen.

ForWind, Wind Energy Research Center van de Universiteit van Oldenburg werd als winnaar geselecteerd voor de ontwikkeling van een innovatieve, op lidar gebaseerde methodologie voor vermogensvoorspelling. Deze kan de integratie van windenergie in toekomstige energiesystemen aanzienlijk verbeteren door het nauwkeurig voorspellen van de aanloopsnelheden van windturbines en het ondersteunen van de netstabiliteit.

Dit kan helpen om de betrouwbaarheid van het net te garanderen gedurende plotse en sterke veranderingen in het vermogen als gevolg van weersveranderingen, die leiden tot een aanzienlijke daling of stijging van het aanbod. Als deze niet nauwkeurig worden voorspeld, wat betreft timing en amplitude, kunnen ze leiden tot kritieke netwerkproblemen.