Land+Water
  • Home
  • Klimaat
  • Elektrisch ‘tanken’ bij fossielvrij Forteiland Pampus

Elektrisch ‘tanken’ bij fossielvrij Forteiland Pampus

Het is een bijzonder gezicht voor wie deze dagen om Pampus vaart. In de haven van het forteiland ligt sinds 24 april een indrukwekkend ponton met een glimmende, nieuwe elektrische kraan. Wat die combinatie daar doet? Simpel, stroom tanken. Het betreft de eerste volledig elektrische funderingsmachine in zijn soort van Nederland, die hyperlokale energie komt bijtanken op Pampus.
Foto: Pampus

Deze eerste elektrische funderingsmachine in zijn soort in Nederland is trots bezit van De Boer & De Groot, de civiele Pampus-partner die verantwoordelijk is voor een deel van de fossielvrije vernieuwingen op het eiland. Het bedrijf is bijzonder trots op deze aankoop, omdat het een grote stap is richting de doelstelling om de meeste duurzame waterbouwer van Noord-Nederland te worden.

Volledig emissieloos

De elektrische kraan is als eerste ingezet in Overijssel op een project waar de biodiversiteit en onderwaternatuur worden verbeterd. Samen met een elektrisch schip heeft het bedrijf deze klus volledig emissieloos uitgevoerd. Na een project in Marken is de kraan nu aangekomen voor een pitstop op Pampus om zich te voeden met groene energie.

Na de tussenstop gaat de kraan door naar Amsterdam. Daar zal het gevaarte worden ingezet bij de restauratie van zes sluisdeuren van de beroemde Eenhoornsluis (Korte Prinsengracht/Haarlemmerdijk). Omdat deze sluis in de binnenstad ligt, wordt hier emissieloos gewerkt. De Boer & De Groot neemt de sluisdeuren mee naar hun hoofdvestiging in Harlingen waar ze volledig worden gerenoveerd.

Pampus, krachtcentrale voor elektrische vaart

Pampus is vanaf 2024 fossielvrij. Op het eiland wordt door wind, zon en biovergisting stroom opgewekt. Een combinatie van groene waterstof, lithiumbatterijen, thermische opslag en warmtepompen zorgt voor de opslag. Met deze innovatieve combinatie van bewezen technieken voorziet het eiland jaarrond in zijn eigen energie én vormt de plek een inspiratie voor decentrale energievoorziening.

De filosofie achter het systeem is aanbod-gestuurd. Het aanbod van energiebronnen bepaalt de vraag. En dat heeft een positief effect voor de elektrische pleziervaart. Het is beslist geen illusie dat in de nabije toekomst, op een zonnige dag, de haven van Pampus is gevuld met elektrische sloepjes. Schippers aan de koffie, sloepjes aan de groene stroom.

Laatst bijgewerkt: Tu 7 May 2024


Agenda

Bekijk meer

Hoe blijf jij op de hoogte?